10.10.2017.

ASICS MetaRun i GEL-Quantum 360 – Veliki zaokret

U saradnji sa timom portala www.aktiviraj.se  testirali smo Asics MetaRun  i Gel Quantum 360. 

Japanski proizvođač je više nego poznat u trkačkoj zajednici. Do skoro je bila poznata osovina Cumulus-Nimbus-Kayano, kada su u pitanju ASICS top modeli patika. Ali danas je novo doba, koje zahteva specifičnije modele.

ASICS MetaRun

ASICS je sa prvom verzijom MetaRun patika 2016. godine, najavio zaokret u svojoj ponudi. MetaRun je po mnogo svemu posebna patika. ASICS je želeo da nova patika predstavi sve ono po čemu je ASICS poznat u svetu trčanja – vrhunska udobnost i stabilnost.

Kada se kreira patika, pred dizajnerima i inženjerima se obično stavi granica u vidu cene koliko ta patika može maksimalno da košta. ASICS to ovaj put nije uradio i njegov Institut za sportsku nauku je dobio apsolutno odrešene ruke. Sveukupno, bilo je potrebno dosta vremena dok sam Institut nije bio zadovoljan sa patikom. Za izradu MetaRun patike, upotrebljeno je 15 tehnologija, pet potpuno novih, dok su četiri patentirane.

 

ASICS GEL-Quantum 360

Jedan od tipova patika koje su se skoro pojavile su one za svakodnevne treninge. Ovaj tip trkača ima skoro svakodnevne treninge i prelazi dosta kilometara mesečno. Iz tog razloga, ove patike moraju da pruže što bolju amortizaciju, pri tom pružajući solidnu stabilnost, kako bi se anulirao veliki napor pod kojim se nalaze zglobovi nogu, mišići i tetive.

ASICS GEL-Quantum 360 je veoma neobična patika. ASICS-ove patike su poznate po gel umecima, a kod Quantum 360 patika se gel itekako vidi. Gel umeci se nalaze po celom spoljašnjem delu đona. Ono što najbolje karakteriše ASICS-ove gel je njegova sposobnost da ublaži udarac, ali da ne remeti mehaniku koraka. Mada deluje tako, središnji deo đona nije ceo od gela. Najveći deo središnjeg dela i dalje čini mekani penasti materijal, dok gel služi kao amortizer koji ne dozvoljava „plivanje“ stopala u patici. U principu, ovakva konstrukcija je veoma slična već viđenoj konstrukciji kada proizvođači kombinuju dve vrste pene različite tvrdoće, s tim što je ASICS koristio gel.

Kompletan tekst možete pročitati na https://aktiviraj.se/asics-metarun-quantum360/