9.3.2017.

Stefano Baldini - olimpijski šampion u maratonu na Beogradskom maratonu

 

     Stefano Baldini (ITA) olimpijski šampion u maratonu iz Atine 2004. godine, dvostruki evropski prvak u maratonu i osvajač dve        bronzane medelja u maratonu na svetskim prvenstvima biće specijalni gost na jubilarnom 30. Beogradskom maratonu.

   „Čini nas ponosnim da će povodom jubilarnog 30. Beogradskog maratona specijalni gost biti legendarni Stefano Baldini, jedan     od najboljih maratonaca u istoriji ove discipline - osvajač zlatne olimpijske medalje iz Atine na autentičnoj stazi od                           Maratonskog  polja do starog olimpijskog stadiona Panatenaikon. Baldini je tada postigao i rekord staze od 2:10,55 koji još           uvek nije oboren, a  na toj stazi se sada trči savremeni Atinski maraton (Athens marathon - The Authentic).“ - izjavio je Dejan          Nikolić.

 Baldini je zahvaljujući uspehu iz Atine, na određeni način, postao savremeni Filipides i Spiridon Luis.

 

Po staroj grčkoj legendi, Filipides je bio vojnik koji je 490. godine pne pretrčao razdaljinu od Maratonskog polja do Atine da Atinjanima javi radosnu vest o pobedi atinske vojske nad mnogobrojnijom persijskom vojskom. Filipides je posle tog napora preminuo - tako kaže legenda.

Istorija se na određeni način ponovila kada je na prvim obnovljenim modernim olimpijskim igrama 1896. godine Spiridon Luis, grčki seljak, na istoj stazi pobedio u maratonskoj trci i postao nacionalni heroj, a njegovo ime je postalo sinonim za uspeh u maratonu.

„Izuzetno mi je drago što ću povodom jubilarnog 30. Beogradskog maratona biti u Beogradu na ovom festivalu trčanja. Maratoni su uvek dobra prilika za promociju, druženje i pozitivne vibracije“ - izjavio je Baldini povodom svog dolaska na Beogradski maraton.

Stefano Baldini je imao izuuzetno uspešnu i dugu sportsku karijeru što je retko za maratonsku disciplinu. Osvojio je zlatnu olimpijsku medalju u Atini 2004. godine, dvostruki je evropski prvak u maratonu iz Budimpešte 1998. godine i Geteborga 2006. godine, a takođe je osvojio i bronzane medalje u maratonu na svetskim prvenstvima 2001. godine u Edmontonu i 2003. godine u Parizu. Baldini je bio i svetski prvak u polumaratonu 1996. godine.

Stefano Baldini u Beograd dolazi u organizaciji ASICS-a Italija, jednog od najvećih svetskih proizvođača sportske opreme čije je vrhunske patike i ostalu opremu Baldini nosio tokom svoje karijere. Osim što će pomoći u domaćoj i međunarodnoj promociji Beogradskog maratona, Baldini će biti i predavač učesnicima Beogradskog maratona 21.04.2017.

Njegovi domaćini tokom boravka u Beogradu biće Beogradski maraton i firma Universco zvanični distributer ASICS-a za Srbiju.

Beogradski maraton se održava 22.04.2017. godine.