12.10.2017.

Svetski dan šetnje u Beogradu - by Fiskultura

Svetski dan šetnje u Beogradu - by Fiskultura

NEDELJA 
15. oktobar u 12 časova
Studentski park, Beograd

PRIJAVITE SE ZA UČEŠĆE U IZAZOVU OVDE


Svetska asocijacija sporta je 1991. godine, 15. oktobar proglasila kao Međunarodni dan šetnje, kako bi se ispromovisale prednosti fizičke aktivnosti, a kampanju je podržala Svetska zdravstvena organizacija.

Istraživanja životnih stilova odraslih građana Srbije, pokazuju da se rekreacijom bavi samo 16,9% ljudi. U proseku, svakoga dana provedemo trista minuta u sedenju, a kad se ovome doda i osam sati sna, ispostavlja se da oko četrnaest sati dnevno mirujemo. 

Ovakav način života poguban je po zdravlje, jer nauka tvrdi da je odraslim ljudima neophodno bar 150 minuta fizičke aktivnosti nedeljno. Na taj način čuvamo svoje zdravlje, unapređujemo svoj fizički izgled, ali i popravljamo raspoloženje, jer svaka fizička aktivost utiče na lučenje hormona sreće. 

Svi ovo znamo, zar ne? 

Pa, zašto onda i dalje sedimo?! 

«Zato što nemamo vremena»… «Zato što veći deo dana provedimo na poslu, uz kompjuter»… «Zato što nemamo uslova da vežbamo»… «Zato što su teretane skupe»… «Zato što smo često na putu»… «Zato što je vežbanje obaveza, a mi imamo previše drugih»… 

Svi ovi izgovori su dobri, ali su i dalje samo izgovori. Ni jedno istraživanje nije utvrdilo kako izgovori utiču na zdravlje, ali je sigurno da nisu bolji od rekreakcije. FISKULTURA online je program osmišljen tako da obesmisli izgovore. On je u potpunosti prilagođen savremenom načinu života, s tim što vam od 300 minuta sedenja, oduzima 45! Ove godine, FISKULTURA prvi put obeležava Svetski dan šetnje velikom akcijom koja počinje u Studentskom parku, u nedelju 15. oktobra u 12 časova. Pozivamo sve građane i građanke da se priključe izazovu, a prijava se vrši na sajtu fiskultura.net , kao i u Studentkom parku pre početka igre. Svi prijavljeni će SMS-om dobiti mapu za šetnju i zadatke, a najsrećnije očekuju i nagrade.