12.5.2023.

Vežbanje kod kuće

Vežbanje kod kuće ima svoje benefite – ne samo što izbegavate trošenje vremena na odlazak u teretanu i povratak kući, već ćete se osećati komotnije dalje od gužve. Bez obzira na to koliko ste spretni ili znate o fitnesu, vežbe kod kuće mogu pomoći u postizanju mnoštva ciljeva, kao što su ojačanje tela, poboljšanje kardiovaskularnog sistema i celokupnog zdravstvenog stanja.

Investiranje u opremu za vežbanje može poboljšati rutinu i uneti raznolikost u nju, a rezultati, uz pravilno korišćenje, će se nesumnjivo pokazati vremenom i upornošću.

Ako radite trbušnjake na podu svoje sobe i sledećeg jutra ustanete sa bolom ili nelagodnosti u leđima – šta se desilo? Verovatno ste povredili ili nažuljali leđa o tvrd pod. Ovo je razlog zašto su prostirke za vežbanje imperativne u svakoj rutini, a pogotovo kada su u pitanju početnici. Veliki broj ljudi, takođe, preferira podloge kako njihovo telo ne bi dolazilo u kontakt sa prljavim podom – kada se već znojite, nije neophodno da na to dodate i prašinu. Dodatni sloj i mekoća prostirki za vežbanje olakšavaju i zglobovima i sprečavaju nepotrebne povrede i bol, kao što i štite kožu od crvenila i napetosti koju bi pretrpela da je u direktnom kontaktu sa podom.

Sa dobrom prostirkom možete raditi veliki broj aerobnih i pilates vežbi, ali ako želite da odete jedan korak dalje, možete uključiti pilates loptu u svoju rutinu. Idealne su ako želite da utegnete telo, odradite istezanje i poboljšate snagu. Vežbe ne uključuju visok napor ili kardio, već je neophodna koncentracija, pažljivo disanje i aktivacija stabilišućih mišića. Pilates lopta može podstaći bolji balans i ojačati mišiće trupa i time smanjiti pritisak na kičmu i poboljšati držanje. Ove lopte su elastične i punjene vazduhom, mogu se naduvati i izduvati, te se lako skladište.

 

Preskakanje konopca nije samo za decu. Ova vežba se često koristi za zagrevanje ili kao ključni deo rutine, a dovoljno je laka da oni koji nisu u kondiciji mogu početi sa manjim tempom i polako povećavati intenzitet dok ne uspeju da urade dvostruka preskakanja ili da preskaču sa kolenima visoko podignutim. Repetitivni pokreti će nesumnjivo ubrzati rad srca, aktivirati mišiće u nogama i rukama i sagoreti kalorije – a možda čak i doprinesu dobrom raspoloženju. Takođe, ako ste kratki s vremenom, ova vežba aktivira celo telo odjednom. Preskakanje konopca pospešuje koordinaciju i balans, kao i kardiovaskularni sistem, a kreira i bolju kondiciju i ublažava anksioznost.

Ukoliko postavite kao cilj poboljšavanje metabolizma, brže sagorevanje kalorija i izgradnju oblikovanih, snažnih mišića, ojačate zglobove i celo telo, onda je pravo rešenje trening sa tegovima, ruskim zvonima i rezistentnim trakama. Ovim vežbama ostvaruju se mišićna hipertrofija i mišićna izdržljivost, obezbeđuje se bolja mobilnost i fleksibilnost, poboljšava se rad srca i mozga, podiže se kvalitet života, zdravlje i raspoloženje, a smanjuju se masti u abdominalnom delu tela.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tref Sport (@trefsport.rs)