8.1.2016.

Vežbe za ravan stomak sa pilates loptom

Pilates lopta je rekvizit koji ima svaki fitness klub, razlikuju se jedino po obimu, pa vi odaberite onu koja vama najviše odgovara. Trening sa pilates loptom se može raditi svaki dan, najbolje na početku treninga, kružnom metodom sa vrlo kratkom pauzom. 

1. Kratke kontrakcije sa nogama na lopti

Bitno je da nogama „prigrlite“ loptu i da tokom izvođenja vežbe gornji deo leđa uvek bude blago podignut od zemlje da bi trbušnjaci uvek bili u kontrakciji. Uradite 20 ponavljanja, dve serije.

2. Sklopka sa loptom

Ova vežba zasniva se na prebacivanju lopte iz nogu u ruke i obrnuto. Vrlo je kompleksna i zahtevna vežba. Uradite 10 ponavljanja, dve serije.

3. Plank na pilates lopti 
 
Vežba plank svima je dobro poznata, a ubacivanjem lopte u vežbu, smo je malo otežali. Odradite 30 sekundi po dve serije.
 
4. Privlačenje lopte u uporu

Ruke su u položaju upora dok su noge postavljenje na lopti, povlačite loptu ka sebi lagano podižući karlicu i kontrakujući trbušnjak. Odradite 15 ponavljanja u dve serije.
 
5. Upor sa privlačenjem jedne noge
 
Kompleksna vežba kod koje u toku jednog ponavljanja nogu oslonjenu na loptu privlačite dok drugu nogu opružate. Odradite jednom nogom 10 ponavljanja, pa promenite nogu koja je na lopti. Odratite takve dve serije.
 

6. Kratka kontrakcija na lopti
Oslonite se na loptu u nivou donjeg dela leđa i radite kratke kontrakcije. Uradite 20 ponavljanja u dve serije.

7. Polu kosi trbušnjaci na lopti

Vežba slična prethodnoj, jedino se razlikuje po tome što se tokom podizanja blago rotirate. Odradite 20 ponavljanja u dve serije.